Skip to main content
espa

 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

aposidi

 

Ανάπτυξη αυτοματοποιημένων τεχνικών ποσοτικοποίησης σιδήρου σε παρεγχυματικά όργανα για διαγνωστικούς σκοπούς

 

Αντικείμενο
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων λογισμικού για τη μη-επεμβατική ποσοτικοποίηση της συγκέντρωσης σιδήρου σε παρεγχυματικά όργανα και η ένταξη των εργαλείων αυτών στην υφιστάμενη λειτουργικότητα του εμπορικού λογισμικού διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων evorad®.

Τι είναι η αιμοχρωμάτωση;
Η υπερβολική απορρόφηση και συσσώρευση σιδήρου στο αίμα, γνωστή και ως αιμοχρωμάτωση ή αιμοσιδήρωση, μπορεί να οφείλεται σε κάποια κληρονομική ή γενετική αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό ή σε άλλες αιτίες, όπως:

  • Οξεία χρόνια αιμόλυση
  • επανειλημμένες μεταγγίσεις αίματος που λαμβάνουν χώρα για την αντιμετώπιση κάποιας άλλης υφιστάμενης παθολογικής κατάστασης, όπως η Μεσογειακή αναιμία
  • υπερβολική κατανάλωση σιδήρου μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων

Επιπλέον, η αιμοχρωμάτωση σχετίζεται με διάφορες κλινικές καταστάσεις, όπως κίρρωση του ήπατος, διαβήτης, μυοκαρδιοπάθεια, αρθρίτιδα και άλλες. Τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από την αιμοχρωμάτωση είναι το ήπαρ, η καρδιά, το πάγκρεας, τα νεφρά και η υπόφυση, ενώ από την κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθούν σε σημαντικό βαθμό και οι όρχεις και οι σύνδεσμοι.

Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας άρχισε να εδραιώνεται ως η βασική μέθοδος μέτρησης της συγκέντρωσης των αποθεμάτων σιδήρου στα διάφορα παρεγχυματικά όργανα. Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι αποτελεί μία μη-επεμβατική μέθοδο, η οποία επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις και σε άλλα όργανα πέραν του ήπατος, όπως η καρδιά και το πάγκρεας. Επί του παρόντος, οι σχετικές μεθοδολογίες και ιατρικά πρωτόκολλα που αφορούν στη χρήση των μετρήσεων αυτών για την ποσοτικοποίηση του σιδήρου δεν έχουν τυποποιηθεί, ενώ συχνά απαιτούν λογισμικό το οποίο κατά κανόνα είτε δε διατίθεται άμεσα μαζί με το λογισμικό χρήσης του συστήματος μαγνητικής τομογραφίας, είτε διατίθεται ως αυτόνομο λογισμικό με υψηλό κόστος και χωρίς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων του νοσοκομείου.

Η προσφορά του Α.ΠΟ.ΣΙ.ΔΙ
Ως βασικό αντικείμενο του έργου διαμορφώνεται η ανάπτυξη μεθοδολογιών και ιατρικών πρωτοκόλλων που θα επιτρέπουν τη χρήση των μετρήσεων σε απεικονιστικές εξετάσεις για την ενίσχυση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων που εφαρμόζονται ήδη σε ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και την ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού για την ένταξη των σχετικών μεθόδων στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου. Επιπλέον, τα εργαλεία αυτά θα ενσωματωθούν στο εμπορικό λογισμικό διαχείρισης ακτινολογικών τμημάτων evorad®, το οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο σε αρκετά ελληνικά νοσοκομεία.

Η κοινοπραξία
Για την επίτευξη των στόχων του έργου, έχει σχηματιστεί σύμπραξη φορέων που επιτρέπουν τον συγκερασμό και των τριών βασικών συνιστωσών του έργου. 
ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ (IKH)
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ- ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΠ-ΙΤΕ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΤΟΜΕΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ (ΕΙΑ-ΠΚ)
Β' ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Β’ ΑΕ-ΕΚΠΑ)

Χρηματοδότηση
Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1 ΕΔΚ-02479)

aposidi

Επισκεφθείτε τη σελίδα του έργου εδώ.